Fakta: vampyr

En vampyr är en mänsklig varelse med övernaturliga krafter och förmågor och som måste dricka människoblod för att överleva. Legender om vampyrliknande väsen finns i många av jordens kulturer. Bland slaviska folk i Östeuropa har tro på vampyrer förekommit sedan 300-talet. Dessa vampyrer drack blod, var rädda för (men inte kunnat dödas med) silver och endast kunnat dödas genom antingen genom att deras avhuggna huvud placerades mellan deras ben eller genom att en påle kördes genom deras hjärta.
Den förste som behandlade vampyrerna i ett akademiskt verk var den bysantinske bibliotekarien Leo Allatius vid Vatikanbiblioteket, i dennes De Graecorum hodie quirundam opinationibus (1645).
Under 1800-talet genomgick vampyrlegenderna ytterligare utveckling, och istället för monstruösa odjur blev de till intelligenta och farliga charmörer som inte åldrades och som besatte många övernaturliga krafter.
Den vanligaste beskrivningen på hur en vampyr skapas är genom att man som människa blir biten av en vampyr. Men det finns också de som anser att man blir en vampyr om man; begår självmord, har blivit begravd utan böner, har dött under våldsamma förhållanden, inte har druckit bröstmjölk, förnekar Gud eller om man blandar sitt blod med en vampyrs blod.

Vitlök skall ha kraft att stöta bort (men inte skada) vampyrer, liksom religiösa symboler (vanligen krucifix). Även vigvatten fungerar som skydd, då det bränner som syra på vampyrens hud. Enligt vissa sägs det att vampyrer inte tål silver och andra säger att de gör det. Varulvar tål inte silver – det kan därigenom ha blivit ett missförstånd. Vampyrer går att döda på olika sätt. De dör av en påle gjord av trä genom hjärtat, halshuggning samt genom att att utsättas för solljus.

56 svar till “Fakta: vampyr”

 1. En vampyr är inte någon ”varelse! utan mera som en halft dör mäniska.

  Jag tror att om vampyrer finns kan de smälta in genom att kämpa imot sin ” törst ” genom att dricka blod från större djur. Och om de dricker mänisko blod gör de det inte varge kväll, utan ändast när det behövs. Enligt vad jag tror ser de ut som alla andra fast ganska så mycket snyggare. Alltså mera atraktiv än vad som en del mäniskor förekommer att vara. En vampyr måste inte vara otroligt stark men de är ändå starkare än en ”vanlig” mäniska. De har förmågan att springa fort och de flästa kan flyga i kortare sträkor, och de kan inte förvandlas till fladdermöss ( inte för att du skrev det , men det är så jag tror). jag tror även att man bara kan bli en vampyr om det är så att man blir biten av en vampyr eller att innan man ” går över ” bestämmer sig för att stanna kvar och leva på blod.

  Nu menar jag inte att u har fel med din teori men det är så som jag skriver som ( jag ) ser en vampyr.

 2. Och de är inte ” rädda ” för vitlök eller något annat.!

 3. hej min terori är att vampyrer är inga människor de är återupp väckta av djävulen och man kan bli vampyr på olika sätt. 1 om man förnekar gud 2 blir begraven av bönder 3 en varg eller en katt går äver ditt lik 4 om man inte är döpt. men jag vet inte riktit om det e sant för om jag dör kommer jag bli en vampy för att jag inte är döpt i kyrkan men det lter stört jag vet men ändå. 5 Om man ätit kött från ett får dödat av en varg.
  6 Den sistnämnda orsaken är den vanligaste. Vampyrismen är som en pest, som sprids från vampyr till människa.
  och förästen ja vampyret tål vitlök och ja de har förmogor men jag e inte säker men jag tror som du sofia. jag tror att de kan springa fört och är ovanligt starka och de sista men det hära skrev inte du men aja det sista de är ODÖDLIGA

 4. så ni vet dör ej vampyrer av solljuset de är inte rädda för vitlök asså en riktig bra bok om vampyrer och om sånt är ju (om jag kunnde drömma) så ni vet är den mycket bättre än (Buffy) eller (Angel) MM och det stämmer allt där om vampyrer elnit mina efter fosknigar och alla vampyrer behöver ej vara onda MVH Maria PS.vampyrer är odödliga och åldras ej

 5. Jag håller totalt med sofia i bortsätt från att de kan förvandlas till fladdermöss. Filmen ”Twilight” tycker jag beskriver precis hur en vampyr är enligt mig. Jag har sett måånga fler vamyrfilmer men det här är då den som beskriver dom bäst ur mit perspektiv. Man tror vad man själv vill tro på, men du skrev en bra text. Som sagt jag säger inte att du har fel men alla tror olika 🙂

 6. Hej! Jag tycker att din teori är väldigt bra. Men Jag håller däremot inte med Sofia när det gäller fladdermöss, Jag tycker att det där med att vampyrer kan förvandla sig till fladdermöss är nonsens! Asså det var säkert bara folk förr i tiden som blev rädd om natten när dom skulle gå hem eller nått sånt och bara kom på det med fladdermöss helt enkelt. förklaring om hur vampyrer är. Okej, nu ska jag förklara MIN teori:
  Jag tror att vampyrer är varelser som har funnits i flera århundraden. Iallafall i minst 200 år eller så.
  Asså när man ska bli en vampyr tror jag bara att en vampyr ”biter” dig och ”suger” ditt blod och så när ditt hjärta börjar bli svagt och slår väldigt sakta och så får människan ”suga” lite av vampyrens blod, och så är man vampyr.
  Vampyrer är otroligt starka och mycket snabbare än människor. Asså vampyrer blev inte intelligenta, farliga, charmörer som inte åldras när dom ”förvandlades”, dom blev dom Onda, farliga, Demoner/varelser som inte åldras.
  När man dödar en vampyr finns det bara 4 sätt. Man sticker en träpåle genom hjärtat på dom, dom går ut i solljus(och brinner upp), man gör så att dom brinner upp eller hugger huvudet utav dom. Kors, vigvatten & vitlök dödar dom inte, dom är inte heller rädda för det. Vigvatten bränner doms hud med syra, och vitlök och kors andvänder man oftast som skydd för att hålla dom borta.
  Asså det finns massor med fakta om vampyrer och så. och jag hoppas verkligen att OM dom finns så är min teori(iallafall det mesta utav den) den riktiga. Jag tycker att Tv-serien Buffy The Vampire Slayer & Angel, bok-serien Legenden Om Darren Shan, och filmen Twilight är utmärkta förklaringar/teorier om vampyer.
  Så det var allt,,hehe jag gillar att skriva mycket xD
  Aja,,alla tror olika..Men hoppas att dom finns, vampyrer,,för det skulle vara SÅ coolt! :D:D
  //12-åriga Camilla ^^

 7. Någon har läst för mycket av Twilight-böckerna.
  Tjejer, ge er.
  Right, det kanske skulle vara kul om vampyrer fanns och sånna som Edward-den perfekta pojkvännen, vandrade runt på jorden.
  Men vi är inte de enda som undrar och det har säkert funnits människor som letat efter vampyrer och isåfall vill man ju alltid bli odödlig, för liksom, vem vill dö? Och har ni ens hört talas om en person som har levt mer än max 125 år?
  Nej, och det bevisar att vampyrer inte finns.
  Perhaps, de fanns, någon gång för jätte längesen, men blev utrotade så som dinosaurier.

 8. Jag har läst liite, och hittat (med hjälp av Google xD) att det faktist finns/funnits vampyrer, men asså inte sånna ”Buffy vampyrer”. Asså,,, om jag tar ett exempel,, T.ex Grevinnan Elizabeth Bathory, hon var en rik, vacker kvinna som bodde i Ungern för ca 300 – 400 år sedan. Hon ägde ett slott på kanten utav Capathian Mountains, som hade ett mystiskt och ont rykte i grannskapet. I många år trodde bönderna att hon var på samma sida som djävulen. De drömde inte om den ännu mer fruktansvärda hemlighet att slottet faktist gömde, för vad som skedde där, om och om igen, var mer skrämmande än något i dom fasansfulla berättelserna av Poe. Under en period av flera år hade ett antal unga pojkar och flickor försvunnit från trakten och aldrig hört av sig igen. Under en lång tid var det tänkt att dom hade förts bort av banditer från bergen. Men slutligen riktades misstankar mot Grevinnan bathorys redan mystiska slott, och efter en undersökning några av kungens vakter kom plötsligt en natt med en husrannsakan från Kejsaren, placerade Grevinnan under arest och sökte slottet grundligt. I en underjordisk fängelsehåla hittade de 6 utav de försvunna barnen, utmärglade. men fortfarnde vid liv, kedjats så att de inte kunde ta livet av sig, som alla också skulle ha gjort för att undgå den långsammare död dom led. Ben från flera andra var hade hittats in en sorts lucka. Grevinnan själv under efterföljande hot om rättslig tortyr, erkände att varje natt hon gick till hålan, öppnade en ven i armen på en av fångarna, drack mängder av blod, och badade hennes ansikte och axlar i det. Hon trodde, på hennes galna, magiska vidskepelse, att detta skulle hålla henne för alltid ung och vacker. Som i själva verket, säger protokollet, att hon hade en fantastiskt smidig och vacker hud, en hy som ”snö och rosor”. Det var en grym tid, och Ungern i dessa dagar var ett grymt land. Istället för att döda Grevinnan Bathroi, domstolen dömde henne, för att göra straffet passligt för hennes brott, ha huden flådd från hennes hud och hals. Så hennes ansikte blev fruktansvärt att titta på istället för vackert, som det en gång varit.
  Det där är vad vi kallar vampyr, eller kanske mänsklig vampyr. Och om ni tycker att det står på ett,, tja,, liite konstigt sätt så är det för att jag har översatt det(så gott jag kunde) från engelska 😛
  // camilla,,, igen XD

 9. hej på er jag vet inte vad jag ska tro, men jag tror inte på legenden utom filmen:Twilight. så tror jag vampyrer är. kram Saga <333

 10. Om man vill veta hur en vampyr är läs alla Twilight böckerna eller se först filmen dom beskriver vampyrer tycker jag i alla fall jag har tyckt att vampyrer är fasinerande ändasen typ jag var 5år jag har forskat ganska mycket om ämnet det är nästan olika teorier om vampyrer men jag tycker teorin om vampyrer asså i Twilight verisonen låter troligast kanske är det för att jag gillar alla dom böckerna och är lite små förstjust i Edward men jaja jag tycker så i alla fall xD

 11. Vampyrer är inte så mycket myt som det är livsstil nu för tiden.
  Men för att skilja på myter och livsstiler säger jag såhär:

  Myter – Dessa är berättelser, gärna skräckhistorier som fungerar ungefär som propaganda. Varför tror ni att det sades att man blev vampyr om man t.ex. förnekade Gud? Jo, för att få folk att nästintill tvångsmässigt tro på Gud. Därför var man tvungen att överdriva och skrämma upp folket. Folk var mycket mer naiva förut, då ingenting bevisats på samma vetenskapliga sätt som nu. Man fick vampyrer att se ut som djur, som smittades, levde i mörkret, dog i solljus, som dessutom inte tål vigvatten eller krucifix (vampyrer var Djävulens skapelser alltså.)

  Livsstilen, däremot, var inget annat än tro. Att vara vampyr innebär inte att man inte tål vitlök, att man dör (eller glittrar?) i solen och måste bo i en kista. Jorden är full av vampyrer, och förr eller senare borde vampyrism klassas som en religion. Det handlar om vad man tror på. En vampyr är intelligent, förförisk, sensuell och mörk. De behöver inte dricka blod för att överleva, plankstek eller köttbullar funkar lika bra. Skönheten med vampyrism är att det blir vad man gör det till. Det finns inget rätt eller fel. Att vara vampyr, kan innebära två helt olika saker beroende på vilken person det är. Att vampyrer lever för evigt stämmer inte, vampyrer lever inte längre än några andra, bara det att de är vuxna, redan som unga. I huvudet är de vuxna.

  Jag är 16 år gammal. Proves my point, right?

  MSN: i8tehlastc00kie@hotmail.com. (De två 00 i cookie är nollor.)
  Det var kul att läsa andras åsikter. OBS. Detta var bara mina egna åsikter, och jag har aldrig läst en liknande åsikt någon annanstans. Jag kom på det här helt själv.

  //Jonathan.

 12. Ta inte illa upp tjejer, men ni tror inte på vampyrer. Ni hoppas på vampyrer. Ni önskar att ni var Bella och ni hittade en Edward. Bortse från de tankarna innan ni lägger upp teorier, för teorierna påverkas personligt. Och det ska de inte göra.

  Tack iallafall.

 13. Camilla (again xD) Says:

  Asså,, jah vet inte vad dom andra tror elr tkr men jah ”hoppas” inte på vampyrer, jah TROR på vampyrer. Men ingen sån där ”Buffy-skit” elr att nån dag så ska en som Edward komma. För att Buffy, Angel, Twilight och allt sånt där är böcker/film som har skrivits av någon person. Asså, jah håller med Jonathan, vissa saker är myter och vissa saker är fakta…. men jah tog illa upp när han skrev att jah hoppades på vmapyrer -.-

 14. Jag är hemskt ledsen att jag gjorde dig upprörd Camilla, jag menade inte att alla tjejer hoppades på det.
  Och jag säger inte heller att inte killar hoppas på att vampyrer finns, jag refererade främst till er tjejer på den här sidan.

  Det är förmodligen ingen mening i att fortsätta skriva på denna sida, men jag har väl inget bättre för mig såhär dags.

  Om ni vill se vampyrer, den bästa mytologiska såsom filosofiska skildringen, så kolla på True Blood.
  Ni kan hitta True Blood på http://www.tvshack.net under fliken Television.
  Än så länge finns bara en och en halv säsong, så ni har inte missat så mycket.

  I serien så har vampyren Bill Compton (den vampyr man lär känna bäst) ett mycket starkare sexuellt behov än vad han har ett behov av att döda och föda utav människor, vilket jag tycker att vampyrism är.

  En film jag också rekommenderar är En Vampyrs Bekännelse.
  Underbar film.
  Tack för mig, godnatt.

 15. Det ända rätta är Dracula från Rumänien! That´s it folks!

 16. Robert Pattinson är min,synd för er att nite ni kan träffa han varje dag :-O

  jag har vampyr i blodet om nån vill veta nått om vampyrer så fråga på

  //puss kram, Bell

 17. håller med dig så mkt jonathan

 18. asså isabelle det där är bara töntigt!! jag skulle vilja ha haft detr som bella det skulle vara hur coolt som helst….vem vill inte tex kunna leva med den som man älskar i år efter år

 19. du fattar nada tjejjen, här har ni en lifs levande halvblods vampyr och ni skiter i det, så nu får ni skylla er själva, era vitlökisar

 20. hej alla natt varelser, hoppas ni hälsar på

 21. idag käka jag blodig fil’e var skit gåt nån som tästat ?

 22. ikväll, råka jag bita en kille, som jag hammna ibråk med :’I

 23. Den moderna vampyren

  Vampyrerna idag äroftast bleka och inte längre halvruttnade zombies utan förmåga att tänka.
  Tvärtom. Idag är han/hon vacker, förförisk, sexig och, givetvis, farlig, med
  övarnaturliga krafter. Inte heller biter gamla trick som vitlök, krucifix,
  silverkulor, vigvatten m.m. Det är en sjävlklarhet att han/hon kan spegla sig
  och flera vampyrer kan idag t.o.m. gå ut i dagsljus! De behöver ofast inte
  jaga varje natt för att överleva utan kan gå veckor, månader och ibland t.o.m.
  år utan att äta. Många författare har gått ännu längre i sitt ”förmänskligande”
  av vampyren och gjort dem till vareselser vars enda skillnad från de vanliga
  dödliga är just deras odödlighet och osårbarhet. Visserligen finns begäret
  efter blod kvar, men det innbär inte att vampyren måste döda och dricka blod.

  Utvecklingen mot dessa, till synes, helt oövervinneliga varelser har kommit sig
  av att folk blir mindre oc mindre lättlurade. För att kunna fortsätta skrämma
  och locka (det är ett känt fenomen att vi människor gärna söker oss till
  spänning och fara, så länge det inte är på riktigt…) måste filmmaker och
  författare göra sina ”monster” så naturliga och ändå dödliga dom möjligt.

  Dessa ”mänskliga” vampyrer har fångat mångas intresse, däribland författare.
  Många författare, rämst Anne Rice (Vampyrkrönikan), har intresserat sig för
  vampyrens sätt att se på tillvaron, vad en vampyr tycker om sin situation och
  hur de gör för att överleva. Man kan idag söga att Anne Rice har skapat en
  ny sorts vampyrer som skiljer sig mycket från de gamla östeuropeiska vampyrer
  na och även en hel del från Draculafilmerna. Istället för att beskriva vampyren
  ur sina offers ögon som en ond varelse vars enda syfte och tanke är att plåga
  unga kvinnor och jaga blod, har Rice startat utvecklingen av den tänkande,
  och ibland lidande, vampyren. Vampyren är inte längre ett monster som måste
  förgöras, utan en person som tänker precis som människor. Enda skillnaden
  är att han/hon lever på blod, människoblod. Han/hon finner en lust i dödandet
  som i vissa fall kan skapa ångest, men kan även känna sig ensam och nedstämd.
  Anne Rice beskriver sina vampyrer som ensamma, kontaktsökande vandrare
  som ibland bara håller sig vid liv p.g.a. begäret efter blod, tills de oftast blir
  galna av att vara de enda som står stilla i en värd som ständigt förändras och
  förgör sig själva.

  De moderna vampyrerna lever obemärkt bland människor, tänker som
  människor och i viss mån handlar som människor. Men de är inte människor,
  de har varit det och resterna och minnena från den tiden finns kvar i en kropp
  som aldrig åldras, är nästintill osårbar och kräver död.

  Nu när intresset för vampyrer ökat är det god tid att taga upp de
  olika förklaringarna och kulturella visionerna bakom vampyrism.
  I detta lilla arbete skall detta inriktas i tre skolor, 1) Klinisk /
  Skeptisk även kallad vetenskaplig, 2) Historiskt kulturell med
  folktro och 3) Romantisering och litteratur.

  Kliniska belägg för vampyrism

  * Haemotophili = en psykisk drift vars utslag är kärlek till blod.
  Denna finns i olika grader och brukar inte ses som fara. Helt
  enkelt blodtörst.

  * Haemotodipsi = sexuell rubbning som utvecklar en dragning till
  blod. En mycket sällsynt sinnes sjukdom vars symtom visar sig
  i att den drabbade får sexuell tillfredställelse av blod.
  Sjukdomen anses farlig på det viset att den drabbade kan
  räknas som fara för andras liv.

  * Erytsiropoietisk protoporphyri = mycket sällsynt sjukdom
  kommande ur incest födsel. Kroppen producerar för många
  röda blodkroppar vilket leder till hormon rubbningar.
  Symtomen blir rödaktiga ögon, deformering av lemmar,
  uppdargen överläpp, spricor i huden, abnorm hårväxt och
  inte minst en överkänslighet för solljus.
  Sprickorna ger blodförlust vilket resulterar i att
  patienter ofta får blod mat, och hålls skyddade från
  solen.
  Observera att denna sjukdom är mycket sällsynt i dag.

 24. och dessutom har vampyrer väldit mycket makt över vissa djur tex, hundar, katter, Vargar, hästar och nåra andra,

 25. I LOVE VAMPYRER!!
  är en själv 🙂

 26. Hello:D
  jag älskar vampyrer och vet (hoppas) att dom finns.Jag tycker att alla ska få see själv hur man tror,Jag vill VÄRKLIGEN bli vampy jag menar styrka vackerhet,blood vem vill inte va en vampyr O.O detsvärre är varulfar inget lycko sak typ :/
  ett MoHahahaHahahah och ett hej vi ses!!!! XD

 27. heej
  vampyr älskare

 28. hoppas ni skriver tillbaka xD

 29. Oj då.
  Vampyrism har nog lite av en epidemisk effekt nuförtiden.

  Och jag måste påstå att du har fel, Dojan (?). Eller, inte fel, men du prioriterar fel saker.
  Styrka och skönhet är inte riktigt det som kännetecknar.
  Intelligens, mystik och förförelse (av olika sorter) är nog det som kännetecknar en vampyr främst. Och alla främst förförelsen.
  Vad skulle vampyrer ha att erbjuda om de inte var så lockande?
  Ingenting.
  Det är inget speciellt med dem utan de tre saker jag nämnt.

  Tänk på saken, så bevisar jag min poäng;
  Varför är den där vampyren man har i huvudet alltid av motsatt kön?
  En kille tänker oundvikligen på en kvinnlig vampyr och vice versa, och det är just för att de är så förföriska.

  Hej förresten, Isabelle. För jag antar att det är du.

 30. aa vist, hej! eheehehe.. vad gör du då?

 31. hahahah xD chachaaa xD fan vad kul att ni oxå gillar vampyrer xD haha,, hej xD hahaha,, svara typ snart xD haha xD har nån av er bdb? xD elr msn? xD

  från camilla yo xD

  har ni bdb adda elr bevaka; MeIsNaawtInsane xD

 32. så alla vet är det inte jag som är Isabelle, jag är bara ny här

 33. ni får gärna adda min msn bella_majsan@hotmail.com

  för det är nog lite roligare att man får lära känna varandra snabbare och bättre via msn xD,

 34. vampyrer är inte längre en ”vampyr”, den har utveklats till en mer männsklig vampyr efter alla år. dom kan tex gå ut i soljus, äter och dricker som människorna. ändå har vampyrerna kvar sitt skarpa luktsinne, snabbhet och styrkor. men för att kuna smälta in i till människornas värld visar vampyrerna inte sina styrkor. dom mästa vampyrerna lever nu bara som vanliga människor, som för det mästa glömmer bort sina styrkor, och vågar sig alldrig ut på dom där klipporna igen. det e lite av min teori / bella

 35. Hahaha xD aja,, adda camilla.sweet@hotmail.com :p

 36. Jonatan förlåt, jag saknar dig så himla mycket, förlåt-

 37. jag ger upp -_-.

 38. jag saknar dig så himla mkt

  I intend back on each day, I intend back on how it there. Why is it not easily now, I want to only jump over this, this clipping that I want to come over be not, but you do the possible for me in my dreams. You do all possible for me only I sheep to consult yours vote, only I sheep to see you …… sow feels I good. But it is hugely difficult to do it if you never comes back.

 39. caaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaamilla :p Says:

  fan xD känner mejj utmobbad här xD
  talk´to me! ;D

 40. Hej du har faktiskt kopierat hela texten från wikipedia ju! faan vad fejk
  >
  . |
  >

 41. Azzå…..Jag älska bara älskar vampyrer

 42. känns inte som jag är ensam nu längre. att jag inte är den enda, jag är precis som isabelle beskriver vampyrer och har alltid varit så…. vi är lika.

 43. Isabelle :D Says:

  Nemen tjoo det var längesen man var här!! 😀

 44. Källa? Skriv källa nästa gång Says:

  Isabelle ——–> Gillar du att kopiera andras ord??

 45. vilket tjat? vill man kopiera någonting och lägga upp så visst! alla har sina olika teorier om vampyrer,
  men klaga inte på att man kopierat från wikipedia för hon kanske tror på det dom stod.

  alla tjatar om Twilight ? nej det tror jag inte riktigt på,
  men dom kanske finns eller har funnits.

 46. Hejj….. Jag är ett stort TWILIGHT FAN (DÅ DEN STÖRSTA SOM ALLTID KMR ATT FINNAS)……. om man fattar ”historian av twilight” kmr man att fatta hur vampyrer lever egentligen filmen. Vampyrer dör av vit lök och solljus?
  Nej de dör inte av det dom kan va det men dom kan inte vissa sig i det…. de kanske tkr att luken av ”vitlök” är äckligt så kanske de tkr så…….
  De kan finnas vampyrer elr det har funnits men man vet aldrig…..
  Tjejen ELR killen som har ”skrivit” vampyr faktat har kopierat det från en annan stans elr hon/han har hittat på de elr så har de hört rykten…
  så det är ”hittat” på allting som står i den där texten wtf O.o

 47. jennifer goding Says:

  jag vill tro på vampyrer men jag vet inte om jag gör det . Om det finns vampyrer så vill jag vara en !!! det är allt jag säger !

 48. vampyrer har fult hår och glittrar i solsken

 49. jag tror inte vampyrer fins

 50. jag ska va en vampyr på haleween!!!!!!!!!!!!!!!!!

 51. Jag skulle vilja vara en vampyr om dom finns i rediga livet… jag skulle vilja sluta åldras och ha ett evigt liv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: